Det kan faktisk være fali' det....

Et eple om dagen er bra for magen! Det visste vi jo fra før. Men epler er ikke bare bra for magen. De minsker dessuten risikoen for å dø av hjertesykdom , hevdes det i bladet Tara, som har denne innsikten fra et anerkjent legetidsskrift.  Det samme gjelder forresten andre typer frukt og grønt også. Så spiser du en banan i tillegg så fortsetter risikoen å synke tilsvarende. Og hurra for fem om dagen!

En eple om dagen er ik

Men, bananfarge  er ikke så vidt jeg vet en del av regnbuen så derfor er jeg fortsatt litt i tvil.  For man bør spise  frukt og grønt i sterke farger, for det er dem  som har legende kraft, hevder eviggrønne dr. Audun Myskja et par sider lenger bak.

Så det er antagelig ikke annet å gjøre enn å finne sin indre kanin og gnafse i vei på tomater og spinat og regnbuefargede rødbeter og kjernesunne gulrøtter. NEi, nei. Ikke det nei, for de greiene der vokser jo under jorda. Røtter vet du. Og enhver som er ved bevissthet i alle fall noen minutter om dagen,  må ha fått med seg at da tar man ikke lavkarbolæren på alvor. Og det bør vi jo.  For det er sunt! Helt sikkert.
Gulrøtter - mest for hest?

Så vi holder oss i skinnet selv om de altså er grønnsaker, skarpe i fargen , har legende kraft og senker vår dødelighet med prosenter om gangen.   Og gir oss en teint av sommer om vi spiser noen tonn. Så  kanskje vi kan snike til oss litt med dipp?

 Kålrot derimot, den største underjordiske klumpen av dem alle. Nordens appelsin med alle de  C-vitaminene som var sunne da vi var små ,og kurerte gruff like godt som Ali Kaffe, den kan vi i alle fall ikke røre.  Absolutt ikke. Så nå får vi greie oss med kaffen  og helle i oss  C- vitaminer  fra den hårete lille Kiwien som er kjempesunn så lenge den ikke utløser  allergi. For det kan den.


Jordbær. Dødelig gode... ?

 

Akkurat som  knallrøde, deilige  jordbær også kan. Sammen med fisk. Men fisk er i det minste proppfull av proteiner og  korrekte fettsyrer. Så da er det sikkert greit.  Bare vi husker på å  spytte  ut tungtmetallene etter hvert som vi støter på dem.

For etter at den godeste  dr. Lindberg ( ja han var doktor i ett eller annet), med bollekinn og og det mettede navnet  Fedon, fikk oss til å se med skepsis på  poteter og brød , ris og pasta så har angsten for karbohydrater grepet om seg.  Og hva er litt kvikksølv mot det?

Og det på tross av at vi altså etter sigende var mye sunnere  og  slankere  i gamle dager. I den tida da vi ikke levde av stort annet en poteter.  Så kanskje  det er angst for all mat vi burde opparbeide oss? For tross alt var det aller best under krigen da vi knapt hadde noe å spise i det hele tatt.

Jeg elsker alt som begynner på sjoko og slutter på lade!

 I alle fall hadde de ikke sjokolade! Den inneholder jo masse sukker også da, så det var sikkert like bra. For har du lest om sukkerbitens grusomheter blir påskeferien aldri den samme. Sjokolade er likevel sunt, men ikke hvilken som helst, og ikke for mye av det gode.  Ikke det at kakao i hardpresset form er så veldig godt..... Det er akkurat som med rødvin! Det syns jeg heller ikke er godt (selv om mange er dypt uenig i det. Spesielt er bivirkningene fantastiske) Men jeg burde jo tylle det ned likevel. Så bra som det er for livslengden   grunn av alle antioksidantene ( som var  sunne fram til for et par uker siden) men alt i alt temmelig dårlig for levra i den formen. I alle fall om den blir en fast følgesvenn til det supre kostholdet ved middelhavet!


 

 

For der lever de sunt der. Der spiser de middelhavsdiett! Når de kontinentale drikkevanene altså ikke tar livet av dem.  Mens sist jeg så etter lå nå Italia ved Middelhavet. Og har du sett et italiensk kjøkken uten pasta?  Mamma mia. Trodde ikke det nei. Men de kompenserer nok med oliven på pizzaen. Det er sunt det!  Og så elsker de sånn slow food. Laget fra grunnen av av en ekte husmor som tvinger familien til å sitte ved bordet lenger, mye lenger,  enn oss slukhalser her i nord. Og spise sakte. Spise. Ikke bare vente på maten slik vi gjør når vi er ute på resteurant. Og har det travelt. Men det  føles da ganske slow det og??

I Kina derimot går det fort. Og sunt trodde jeg det var også jeg, men  der tok jeg altså feil. Sammen med noen milliarder Kinesere. Og det plager meg  virkelig å be kineserne  kutte ut risen. De fleste av dem har ikke et gram kroppsfett å avse. Så eia var vi der? Tror jeg?

Men om de, kineserne altså, var like små og slanke i steinalderen vet  jeg forresten ikke. Kanskje de  ikke var oppfunnet ennå, på linje med  hjulet og ilden?  Og det var visst bra det. Å ikke ha ild altså. Ikke det med de manglende kineserne.  For ekte steialdermat,  raw food,   er just det vi trenger. Selv om jeg så tydelig synes å huske at mora mi sa jeg ikke burde sluke alt rått?  

 I alle fall ikke vitaminer og mineraler på boks. Som er definitivt i fy kategorien.  Bortsett fra når vi vil bekjempe bilringene som så strategisk har hengt seg rundt midjen vår til allmenn forargelse, for da må vi tømme i oss en hel haug av riktige mineraler, vitaminer og fiskeoljesnacks, og aller helst dr Marlyn Glenvilles egen ferdigblandede coctail . Da forsvinner nemlig bilringene, ups blondekantene,  lettere. Og jeg er helt sikker på at de er lettere å bli kvitt dem enn å bli kvitt alle meilene i innboksen som  fosser inn fra den samme dr. Glenville om du i begeistringens rus har fått meldt deg på nyhetsbrevet hennes.

Ingen bilringer her, bare bitte små blondekanter! På trusa....

Da er det bedre med Grete Roede, som ikke er doktor, men slankeguru.  Hun sender meil hun og, men i mer moderate mengder. Akkurat som kaloriinntaket hennes. Hun synes imidlertid ikke det er så galt å søte teen med litt erstatningsukker og sånt, når vettet holder på å vandre av sukkerabstinens. Det må være sånn TJA-mat... Sparer kalorier gjør vi likevel! Så kos deg med  lightbrusen din du. 

Selv om den er proppet med  biprodukter av lugubre kjemiske fremstillinger  som kanskje vil bli kjempfarlige om noen år. Når vi får tenkt oss om. Det trenger du ikke bekymre deg om nå. Nei,  pass deg heller så du ikke blir feit av den. Det er verre. For de gir deg kanskje lyst til å ete boller og boller og boller og melk i kaffen. Som da ikke blir sunn lenger. ....

For melk er ikke bra. Etter puppestadiet. For da er det veldig bra. Ekstremt bra. Bare ikke når vi vokser til! Og særlig må vi huske på problemene som kan oppstå når vi , kan det være all melka?,  etter hvert blir tjukke som grøt i hue!

For fettet sitter jo som kjent først og fremst mellom øra! Ingen tvil om det.  Og da er det  viktig å drikke masse, masse vann. Men ikke for mye.  Og ikke hopp uti om du ikke kan svømme. Det kan faktisk være fali det!

Bon appetitt

Hannele

4 kommentarer

Erika

06.09.2011 kl.22:34

bra skrevet!: )

hannele

06.09.2011 kl.22:40

Erika Truksinaite: Takk! Så hyggelig av deg å si det! Det ble litt langt kanskje - ikke så mange som gidder å lese så mye..

berit

07.09.2011 kl.00:11

Herved lest.. du er Toppers til å skrive..

hannele

08.09.2011 kl.12:48

berit:Takker - det bare ramler ut :-)

Skriv en ny kommentar

hannele

hannele

47, Farsund

Om min verden som selverklært trophywife, enhetsleder, næringsdrivende,l supporterfrue, shopoholiker og villaeier med manglende husmortendenser, tvillingmor, fostermor, hønemor, matmor og bokorm med forfatterambisjoner

hits