Curlingmamma med tigerunger!!!

  Barna til tigerforeldrene er på vei til å utkonkurrere norske barn, melder VG. Dette er visst sånne unger som våkner om morgenen og begynner å jobbe, og siden jobber som maur hele livet. Dette i følge BI-professor Tor W. Andreassen. De andre ungene, og det er visst de aller fleste unger her til lands, er derimot fete og late. Antagelig som sine slappfisker av noen foreldre. De har ikke tigerforeldre med flotte striper, de har curlingforeldre som koster veien ren og problemfri for sine håpefulle små og det beste de kan håpe på er å få seg et par harlekinbukser?

 

Foto: AP Photo / Robert F. Bukaty / Scanpix

 Tigerforeldre derimot krever hardt arbeid av sine arvinger, og resultatet er velutdannede, suksessrike barn. Ja, for det får jo ikke vi andre som ikke nekter barn å leke, truer med å brenne kosedyr og nekter ungene våre mat og toalettbesøk om de ikke presterer perfekt? Slik tigermamma Amy Chua leder an i et tilbaketog til 60-tallet der trusler og straff inngår som en del av oppdragelsen.

Disse mammaene skaper vinnere, som kommer til å utkonkurrere norske, dvaske barn, mener BI-professor Andreassen videre Han peker i beste fall på en selvfølgelighet: De flinke vil som regel utkonkurrere de mindre flinke. Og det finnes kanskje noen som vil vokse og blomstre under slik behandling. Men vil alle det?  Og hva er kriteriene for suksess? Akademiske prestasjoner, vellykkede børsmeglere og prisbelønte fiolinister? Jeg tenker det vil bli litt trasig for de også i framtiden når ingen blir snekkere, elektrikere, rengjøringspersonell eller hjelpepleiere på nattevakt. Men kanskje gode tider for psykologer og psykiatere som skal plukke opp restene etter ekstremoppdragelsen?

Jeg vil bare i all beskjeden het peke på at det alltid har vært flere veier til Rom? At det er årevis siden man "beviste" at belønning fungerer bedre enn straff, at kritikkens kraft er sterkt overvurdert og at den gyldne middelvei, av og til er nettopp det. Gylden.

Nå er vi i ferd med å etablere en mer likeverdige relasjoner mellom voksne og barn, mener Nordens familieguru, Jesper Juul. I den prosessen har en del foreldre gått i fella og ser det som sin oppgave å få barna smertefritt gjennom verden. Det er ikke likeverdighet. Tvert imot er det å undervurdere barna.

Så ja da, barn trenger god ledelse fra en voksen for å utvikle sin kompetanse. Men foreldre må respektere barnets integritet samtidig som de tar ansvaret i relasjonen og setter grenser. Dette er en langt mer moden og krevende foreldrerolle enn en der foreldrene bestemmer og dermed basta. Virkelig dyktige foreldre trenger ikke, presse, true og skape frykt hos sine barn. Dyktige foreldre hjelper sine barn til deres fulle potensial på helt andre måter. Jeg er i alle fall ikke redd for at våre barn skal tape i konkurransen i framtida, jeg er mer redd vi skal tape våre barn.

Jeg er overhodet ikke noen tigermor, jeg ville blitt forkastet som en simpel curlingmamma i denne debatten.  Men problemet er at jeg ikke finner noen feite og late unger hjemme hos meg? Et mirakel må ha skjedd! Kom å se en curlingmamma med tigerunger!

  

4 kommentarer

masl

16.03.2011 kl.18:43

haha, JEG ELSKER CURLING <33 :))

twoo

16.03.2011 kl.18:55

Kjempefin blogg! Ha en fin dag videre :)

mojita

17.03.2011 kl.11:33

Flott skrevet, og nesten som å få sine egne tanker på papiret av andre ;)

Det er mange foreldre som ikke vet forskjellen på redsel og respekt.

Jeg har akkurat laget ett innlegg vedrørende anmeldelsen av den nye realityserien som begynner idag på TV Norge. Vanligvis så styrer jeg unna slike serier, men tror denne kan være interessant.

hannele

17.03.2011 kl.16:21

mojita:Ja, leste innlegget ditt! Er litt anglofile her i huset så vi ser mye på Sky-kanalene. Synes jeg å kunne huske noen episoder av noe lignende derfra (eller en annen engelsktalende kanal). Det er nokså sjelsettende..... Er kanskje litt naiv jeg....

Skriv en ny kommentar

hannele

hannele

47, Farsund

Om min verden som selverklært trophywife, enhetsleder, næringsdrivende,l supporterfrue, shopoholiker og villaeier med manglende husmortendenser, tvillingmor, fostermor, hønemor, matmor og bokorm med forfatterambisjoner

hits